Projekty realizowane w Instytucie Ochrony Roślin – PIB na rzecz KSOW
2022
Pobierz
Projekty archiwalne i aktualnie realizowane w Instytucie Ochrony Roślin – PIB na rzecz rolnictwa ekologicznego finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2022
- Tytuł podzadania: „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów”
Zadanie: „Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w owocach jagodowych i ich produktach przetworzonych”
- Kierownik projektu: Prof. dr hab. Bożena Łozowicka
- Źródło finansowania badań: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie decyzji MRiRW z dnia 12.04.2022 r., DEJ.re.027.4.2022
- Wysokość dofinansowania: 223 560 PLN
- Całkowity koszt projektu: 223 560 PLN
- Krótki opis: Celem projektu jest określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach owoców jagodowych.
Projekty archiwalne realizowane w Instytucie Ochrony Roślin – PIB na rzecz rolnictwa ekologicznego finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2021
- Tytuł podzadania: „Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów”
Zadanie: „Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w zbożach i produktach przetworzonych”
- Kierownik projektu: Prof. dr hab. Bożena Łozowicka
- Źródło finansowania badań: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie decyzji MRiRW z dnia 12.04.2021 r., JPR.re.0275.2021
- Wysokość dofinansowania: 199 332 PLN
- Całkowity koszt projektu: 199 332 PLN
- Krótki opis (2-5 zdań, czego dotyczy projekt): Celem realizacji projektu było określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację w zbożach i produktach przetworzonych substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Trzy gatunki zbóż (żyto, jęczmień, pszenica) zostały pozyskane z polowych kontrolowanych poletek doświadczalnych oraz z przechowalni. Program ochrony zbóż był zbliżony dla zbóż uprawianych metodami konwencjonalnymi. W ramach projektu zaplanowano siedem procesów technologicznych (przechowywanie, suszenie, mycie, słodowanie, mielenie, pieczenie, gotowanie) o zróżnicowanym zakresie temperaturowym i czasie.
- Sprawozdanie